Related Post

MCQ of Transformer page-1MCQ of Transformer page-2MCQ of Transformer page-3MCQ of Transformer page-4MCQ of Transformer page-5MCQ of Transformer page-6MCQ of Transformer page-7MCQ of Transformer page-8MCQ of Transformer page-9MCQ of Transformer page-10MCQ of Transformer page-11MCQ of Transformer page-12MCQ of Transformer page-13MCQ of Transformer page-14MCQ of Transformer page-15MCQ of Transformer page-16MCQ of Transformer page-17MCQ of Transformer page-18MCQ of Transformer page-19MCQ of Transformer page-20MCQ of Transformer page-21MCQ of Transformer page-22MCQ of Transformer page-23MCQ of Transformer page-24MCQ of Transformer page-25MCQ of Transformer page-26MCQ of Transformer page-27

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of Transformer page-24


≪ Previous Next ≫

131. If the transformer core is made of copper

A) copper losses will be less
B) eddy current losses will be more
C) hysteresis losses will be more
D) none of the above.

Ans : (B)

132. If the secondary of a 5:1 step down transformer is connected to the primary of a 10:1 step down transformer, the total step down ratio of transformation will be

A) 5 : 1
B) 10 : 1
C) 50 : 1
D) 2500 : 1.

Ans : (C)

133. The efficiency of the identical transformers under load conditions can be determined by

A) back to back test
B) open circuit test
C) short circuit test
D) any of the above.

Ans : (A)

134. Which of the following condition should be fulfilled for the parallel operation of two transformers ?

A) Ratio of equivalent resistance and equivalent reactance should be the same
B) Turn ratio should be the same
C) Percentage impedance should be the same
D) All of the above.

Ans : (D)

135. If two transformers not having the same percentage impedances are connected in parallel for sharing a load, then

A) one of the transformers will be always fully loaded
B) one of the transformers is likely to get burnt
C) load sharing of the transformers will not be proportional to kVA ratings
D) power factor of both the transformer will be lagging.

Ans : (C)

136. We can find _ of the transformer with open-circuit test

A) copper losses
B) total equivalent resistances
C) turns ratio
D) total equivalent leakage reactance.

Ans : (C)

137. Harmonic currents in a transformer cause

A) magnetic interference with protective relays
B) increased core loss
C) increased I2R loss
D) all of the above.

Ans : (A)

138. Which of the following is the most likely source of harmonics in a transformer ?

A) Over load
B) Core saturation
C) Poor insulation
D) Loose connections.

Ans : (B)

139. In Scott connections, the main transformer has centre tap on

A) primary windings
B) secondary windings
C) both primary and secondary windings
D) none of the above.

Ans : (A)

140. In Scott connections, the teaser transformer operates on 0.866 of its

A) rated current
B) rated voltage
C) rated power
D) rated impedance.

Ans : (B)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...