Related Post

MCQ of Transformer page-1MCQ of Transformer page-2MCQ of Transformer page-3MCQ of Transformer page-4MCQ of Transformer page-5MCQ of Transformer page-6MCQ of Transformer page-7MCQ of Transformer page-8MCQ of Transformer page-9MCQ of Transformer page-10MCQ of Transformer page-11MCQ of Transformer page-12MCQ of Transformer page-13MCQ of Transformer page-14MCQ of Transformer page-15MCQ of Transformer page-16MCQ of Transformer page-17MCQ of Transformer page-18MCQ of Transformer page-19MCQ of Transformer page-20MCQ of Transformer page-21MCQ of Transformer page-22MCQ of Transformer page-23MCQ of Transformer page-24MCQ of Transformer page-25MCQ of Transformer page-26MCQ of Transformer page-27

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of Transformer page-25


≪ Previous Next ≫

141. A transformer has primary to secondary turn ratio of 10. Every single ohm of reactance on secondary winding when referred to primary will be the same as

A) 0.1 ohm
B) 1 ohm
C) 10 ohm
D) 100 ohm.

Ans : (D)

142. Voltage transformer of which class of accuracy can be used for precision testing n standard laboratories ?

A) 1.00 class
B) 10 class
C) 5.00 class
D) 1000 class.

Ans : (A)

143. The core flux of a practical transformer with a resistive load

A) is strictly constant with load changes
B) increases linearly with load
C) increases as the square root of the load
D) decreases with increased load.

Ans : (A)

144. Over currents in a transformer affect

A) insulation life
B) temperature rise
C) mechanical stress
D) all of the above.

Ans : (D)

145. A tap changer is used on a transformer for

A) adjustments in primary voltage
B) adjustments in secondary voltage
C) adjustments in both primary and secondary voltages
D) adjustments in power factor.

Ans : (C)

146. An auto transformer used with a sodium vapour lamp should have high

A) leakage reactance of windings
B) VA rating
C) transformation ratio
D) winding resistance.

Ans : (A)

147. The most suitable material for transformer core is

A) Hot rolled grain oriented steel
B) Cold rolled grain oriented steel
C) Cast steel
D) Aluminium.

Ans : (B)

148. The efficiency of power transformer is around …………

A) 50%
B) 60%
C) 80%
D) 95%.

Ans : (D)

149. In performing short circuit test on transformer low voltage side is usually short circuited. This is because it has

A) More number of turns
B) Low terminal voltage and higher current rating
C) Easy access
D) Low insulation.

Ans : (B)

150. The magnetic materials that are used to prepare permanent magnets should have

A) small hysteresis loop
B) high retentivity
C) low coercive force
D) steepy rising magnetization curve.

Ans : (B)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...