Related Post

MCQ of Transformer page-1MCQ of Transformer page-2MCQ of Transformer page-3MCQ of Transformer page-4MCQ of Transformer page-5MCQ of Transformer page-6MCQ of Transformer page-7MCQ of Transformer page-8MCQ of Transformer page-9MCQ of Transformer page-10MCQ of Transformer page-11MCQ of Transformer page-12MCQ of Transformer page-13MCQ of Transformer page-14MCQ of Transformer page-15MCQ of Transformer page-16MCQ of Transformer page-17MCQ of Transformer page-18MCQ of Transformer page-19MCQ of Transformer page-20MCQ of Transformer page-21MCQ of Transformer page-22MCQ of Transformer page-23MCQ of Transformer page-24MCQ of Transformer page-25MCQ of Transformer page-26MCQ of Transformer page-27

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of Transformer page-26


≪ Previous Next ≫

151. The permittivity of transformer oil is about

A) 1.0
B) 2.2
C) 22
D) 44.

Ans : (C)

152. The relative permittivity of bakelite is approximately

A) 1.0
B) 2.2
C) 4.4
D) 44.

Ans : (D)

153. In a large capacity transformer, 5% of the turns at the ends of high voltage winding are provided with extra insulation to

A) Provide protection against lightning
B) Provide protection against corona
C) Provide protection due to surges occurring during switching operations
D) For all above protections.

Ans : (C)

154. In Scott connections, the neutral point divides the teaser winding in the ratio

A) 1 : 3
B) 1 : 2
C) 1 : 1
D) 1 : 4.

Ans : (A)

155. Scott connections are used for

A) single phase to there phase transformation
B) three phase to single phase transformation
C) three phase to three phase and three phase to two phase transformation
D) any of the above.

Ans : (C)

156. Hysteresis losses are present in iron core coil when

A) the current is unsymmetrical alternating
B) the current in the coil is sinusoidal only
C) the current in the coil is DC only
D) the current in the coil is alternating.

Ans : (D)

157. Low voltage windings are placed next to the core as in this case _ is reduced.

A) Hysteresis loss
B) Eddy current loss
C) Insulation requirement
D) Copper loss.

Ans : (C)

158. Which of the following can be reduced when the flux density in the transformer core is increased ?

A) Size of transformer
B) Output frequency
C) Wave shape distortion
D) Copper losses.

Ans : (A)

159. In Scott connection, the neutral point divides the winding of the Teaser transformer in the ratio of

A) 1 : 1
B) 1 : 2
C) 1 : 3
D) 1 : 4.

Ans : (B)

160. Which of the following test can be used to determine the efficiency of two identical transformers at full load ?

A) Open-circuit test
B) Short circuit test
C) Type tests
D) Back to back test.

Ans : (D)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...