Related Topics

  MCQ of Transformers page-10  MCQ of Transformers page-9  MCQ of Transformers page-8  MCQ of Transformers page-7  MCQ of Transformers page-6  MCQ of Transformers page-5  MCQ of Transformers page-4  MCQ of Transformers page-3  MCQ of Transformers page-2  MCQ of Transformers page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

MCQ of Transformers page-5

41. In a transformer, the magnitude of the mutual flux is

a) High at low loads and low at high loads
b) Low at low loads and low at high loads
c) Varies at low loads and constant at high loads
d) Same at all loads

Ans: (d)

42. Use of higher flux density in trans-former design

a) Increases the weight per kW
b) Increases the weight per kVA
c) Decreases the weight per kVA
d) Decreases the weight per kW

Ans: (c)

43. The efficiency of transformer compared with that of electric motors of the same rating is

a) About the same
b) Much higher
c) Much smaller
d) Slightly higher

Ans: (b)

44. The no load current taken by a transformer lags the applied voltage approximately by

a) 60°
b) 45°
c) 30°
d) 80°

Ans: (d)

45. An ideal transformer is one which

a) Has core of stainless steel
b) Has no losses and magnetic leakage
c) Has a common core for its primary and secondary windings
d) Has inter leaved primary and secondary windings

Ans: (b)

46. In a two winding transformer, the primary and the secondary induced emfs E1 and E2 are always

a) In phase with each other
b) Antiphase with each other
c) Of different frequency
d) Equal in magnitude

Ans: (a)

47. Distribution transformers are designed to have maximum efficiency at about

a) Full load
b) No load
c) 50% of full load
d) 75% of full load

Ans: (c)

48. Use of silicon steel for laminations in a transformer reduces

a) Eddy current losses
b) Hysteresis losses
c) Both eddy current and hysteresis losses
d) Noise generated in the transformer

Ans: (b)

49. Special silicon steel is used for the laminations of transformer, because it has

a) High resistivity and high hysteresis loss
b) High resistivity and low hysteresis loss
c) Low resistivity and high hysteresis loss
d) Low resistivity and low hysteresis loss

Ans: (b)

50. The commercial efficiency of a transformer while on open circuit is

a) Zero
b) 100%
c) 50%
d) None of these

Ans: (a)

<< Previous Next >>

 

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: