Related Topics

  MCQ of Transformers page-10  MCQ of Transformers page-9  MCQ of Transformers page-8  MCQ of Transformers page-7  MCQ of Transformers page-6  MCQ of Transformers page-5  MCQ of Transformers page-4  MCQ of Transformers page-3  MCQ of Transformers page-2  MCQ of Transformers page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

MCQ of Transformers page-6

51. The direction of the central phase winding of a three-phase shell type transformer is reversed with respect to the outer phases to

a) Save considerable amount of core material
b) Reduce short circuit forces
c) Reduce leakage flux
d) Minimize eddy current loss

Ans: (a)

52. In a transformer, spiral winding is suitable only for windings

a) Rated for high voltage
b) Rated for low voltage
c) Carrying very high current
d) Carrying very low current

Ans: (c)

53. In a transformer, continuous disc winding is suitable for

a) High voltage winding of small trans-formers
b) Low voltage winding of small trans-formers
c) High voltage winding of large trans-formers
d) Low voltage winding of large trans-formers

Ans: (c)

54. For transformation ration k, the transformer secondary impedance has to be multiplied by the following factor to get its equivalent primary impedance

a) K
b) 1/k
c) k2
d) 1/k2
Ans: (c)

55. The magnetic flux in a transformer follows a path of

a) Low reluctance
b) High conductivity
c) High reluctance
d) Low conductivity

Ans: (a)

56. Use of higher flux density in trans-former design

a) Increases the weight/kVA
b) Decreases the weight/kVA
c) Reduces iron losses
d) Improves insulation

Ans: (b)

57. A transformer is connected to a constant voltage supply. As the supply frequency increases, the magnetic flux in the core

a) Decreases
b) Increases toward saturation
c) Becomes zero
d) Becomes constant

Ans: (b)

58. Circular coil sections are generally used in transformer because they

a) Have the toughest mechanical shape
b) Are easy to wound
c) Reduce copper losses
d) Reduce iron losses

Ans: (a)

59. Good transformer oil should contain water less than

a) 4 ppm
b) 8 ppm
c) 12 ppm
d) 20 ppm

Ans: (b)

60. Stepped core limbs are used to

a) Reduce copper material and copper losses
b) Reduce iron material and iron losses
c) Both (a) and (b)
d) Increase mechanical strength of the core

Ans: (a)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: