Related Topics

  MCQ of Transformers page-10  MCQ of Transformers page-9  MCQ of Transformers page-8  MCQ of Transformers page-7  MCQ of Transformers page-6  MCQ of Transformers page-5  MCQ of Transformers page-4  MCQ of Transformers page-3  MCQ of Transformers page-2  MCQ of Transformers page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

MCQ of Transformers page-9

81. Helical coils are very well suited for

a) HV winding of large rating trans-former
b) HV winding of small rating trans-former
c) LV winding of small rating trans-former
d) LV winding of large rating trans-former

Ans: (d)

82. Compared with the secondary of a loaded step-up transformer, the primary has

a) Lower voltage and higher current
b) Higher voltage and lower current
c) Lower voltage and lower current
d) Higher voltage and higher current

Ans: (a)

83. In transformers, interlamination insulation is generally provided by

a) Thick paper
b) Thin mica sheet
c) Thin coating varnish
d) None of these

Ans: (c)

84. The resistance of the low voltage winding of a transformer

a) Is equal to the resistance of the HV winding
b) Is greater than the resistance of the HV winding
c) Is less than the resistance of the HV winding
d) Maybe either more or less han the resistance of the HV winding

Ans: (c)

85. Transfer of energy from primary to the secondary of a transformer results due to

a) The difference in the number of primary and secondary turns
b) Changing currents in the two win-dings
c) Magnetic flux linkage between the two windings
d) All of these

Ans: (c)

86. The leakage flux in a transformer depends on

a) The supply frequency
b) Load current
c) Mutual flux
d) None of these

Ans: (b)

87. In a transformer, at every instant, the direction of the secondary current is such as to oppose any change of flux. This is as per

a) Lenz’s law
b) Faraday’s law
c) Coulomb’s law
d) Ampere’s law

Ans: (a)

88. As the load in a transformer increa-ses, the mutual flux linkage in the core

a) Increases
b) Decreases
c) Remains unchanged
d) First increases and becomes constant

Ans: (c)

89. The magnetic compting between the primary and the secondary of a transformer may be increased by

a) Increasing the number of lamina-tions of core
b) Changing the turns ratio
c) Using the magnetic core lower reluctance
d) None of these

Ans: (c)

90. The reactance of a transformer is determined by its

a) Leakage flux
b) Common core flux
c) Size of the core
d) Permeability of the core material

Ans: (b)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: