Related Post

MCQ of D.C generators page-1MCQ of D.C generators page-2MCQ of D.C generators page-3MCQ of D.C generators page-4MCQ of D.C generators page-5MCQ of D.C generators page-6MCQ of D.C generators page-7MCQ of D.C generators page-8MCQ of D.C generators page-9MCQ of D.C generators page-10MCQ of D.C generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-4Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of D.C generators page-2


≪ Previous Next ≫

11. In the commutation process in a dc machine, which of the following quantity reverses?

a) Both voltage and current
b) The voltage
c) The current
d) None of these

Ans: (c)

12. A conductor is rotating within a magnetic field. At which of the following positions do the zero voltages occur?

a) At right angles to the axis of the magnetic field
b) Along the axis of the magnetic field
c) At 45° with the axis of the magnetic field
d) None of these

Ans: (b)

13. Increase in the number of commutator segments of dc machine results in

a) Decrease in the total output power
b) Increase in the total output power
c) Smoothening of the shape of output dc wave
d) Increase in the magnitude of output voltage

Ans: (c)

14. In a dc machine, the laminated parts are the armature core and

a) Pole shoes
b) Yoke
c) Shaft
d) base

Ans: (a)

15. The commutator in dc machine works as

a) mechanical rectifier
b) mechanical inverter
c) energy converter
d) either (a) or (b)

Ans: (a)

16. Which of the following forms an energy converter ?

a) magnetor-striction effect
b) piezo-electric effect
c) hall effect
d) all of these

Ans: (d)

17. Each commutator segment is connected to the armature conductor by means of

a) resistance wire
b) carbon brush
c) insulator
d) copper lug

Ans: (d)

18.Brushes for commutator are made of

a) carbon
b) copper
c) aluminium
d) synthetic rubber

Ans: (a)

19. In a dc generator, brushes are always placed

a) along bisector of GNA and MNA
b) along magnetic neutral axis (MNA)
c) along geometrical neutral axis (GNA)
d) arbitrarily
Ans: (b)

20. In dc generators, brushes remain in contact with the conductors which lie

a) under south pole
b) under north pole
c) arbitrarily
d) in the interpolar region

Ans: (d)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-3:
21. ACSR conductor implies
A) Anodized Core Smooth Run
B) Anode current sinusoidally run
C) Aluminium conductor steel reinforced
D) All conductors surface treated and realigned.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-2:
11. In overhead transmission lines the effect of capacitance can be neglected when the length of line is less than
A) 80 km
B) 100 km
C) 160 km
D) 200 km.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-1:
1. Which of the following is not the transmission voltage in India ?
A) 400 kV
B) 264 kV
C) 132 kV
D) 66 kV.

Read more...