Related Post

MCQ of D.C generators page-1MCQ of D.C generators page-2MCQ of D.C generators page-3MCQ of D.C generators page-4MCQ of D.C generators page-5MCQ of D.C generators page-6MCQ of D.C generators page-7MCQ of D.C generators page-8MCQ of D.C generators page-9MCQ of D.C generators page-10MCQ of D.C generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-4Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of D.C generators page-3


≪ Previous Next ≫

21. In a dc generator, sparking between brushes and commutator surface may be due to

a) undercommutation
b) overcommutation
c) to rapid reversal of current
d) any of these

Ans: (d)

22. Commutation is possible in dc machines

a) only when the armature is rotating in the field
b) only when the field is rotation in the armature
c) either (a) or (b)
d) none of these

Ans: (a)

23. Which of the following parts helps the commutation process?

a) compensating winding
b) pole shoes
c) interpoles
d) all of these

Ans: (c)

24. Commutation segments in a dc machine are separated by thin layers of

a) paper
b) PVC
c) Synthetic rubber
d) Mica

Ans: (d)

25.Which winding on dc generators is preferred for generating large current?

a) Retrogressive wave winding
b) Progressive wave winding
c) Lap winding
d) All winding give similar results

Ans: (c)

26. Equalizer rings can be used by

a) Both lap and wave wound armatures
b) Lap wound armatures only
c) Wave wound armatures only
d) None of these

Ans: (b)

27. The function of equalizing ring in lap wound dc generator is

a) To increase the efficiency of the machine
b) To avoid short circuit current
c) To neutralize the armature reaction
d) To help get sparklers commutation

Ans: (d)

28.In a ring wound commutator, the brush width equals the width of

a) One commutator segment and two mica insulations
b) One commutator segment and one mica insulation
c) Two commutator segments and two mica insulations
d) Two commutator segments and one mica insulation

Ans: (b)

29. In a dc machine without any brush shift, the shift of the magnetic natural axes due to armature reaction is

a) In the direction of rotation for the generator and against the direction of rotation for the motor
b) In the direction of rotation for both the generator and the motor
c) Against in the direction of rotation for both the generator and the motor
d) Against the direction of rotation for the generator and in the direction of rotation for the motor

Ans: (a)

30. In a dc machine without interpoles, to get improved commutation, the brush shift angle must be

a) Zero degree
b) Kept constant
c) Varied with change in load
d) None of the above

Ans: (c)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-3:
21. ACSR conductor implies
A) Anodized Core Smooth Run
B) Anode current sinusoidally run
C) Aluminium conductor steel reinforced
D) All conductors surface treated and realigned.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-2:
11. In overhead transmission lines the effect of capacitance can be neglected when the length of line is less than
A) 80 km
B) 100 km
C) 160 km
D) 200 km.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-1:
1. Which of the following is not the transmission voltage in India ?
A) 400 kV
B) 264 kV
C) 132 kV
D) 66 kV.

Read more...