Related Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-10Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-9Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-2Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-3Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-4Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-5Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-6Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-7Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-8Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-11Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-12Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17


≪ Previous Next ≫

241. Which of the following statement is true?

a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Ans: (a)

242. If the DC current gain of a transistor is given, can it be decided how much input base current will be required to saturate the transistor?

a) Yes
b) No

Ans: (a)

243.The equation hƒe = hFe/(1-(ICBO+ IB ) ∂hFE/(∂IC )) is valid

a) In the saturation region of the transistor
b) In the cut-off region of the transistor
c) In the active region of the transistor
d) In any of the above regions of the transistor

Ans: (c)

244. The stability factor of transistor in action region is

a) Very small
b) Very high
c) Usually less than unity
d) Always greater than one

Ans: (d)

245. The germanium transistors are seldom used above

a) 60°C temperature
b) 75°C temperature
c) 175°C temperature
d) 125°C temperature

Ans: (b)

246. The power dissipation at the collector junction cause increase in collector current and subsequent increase in more power dissipation at the junction. This phenomenon is known as

a) Thermal gradient
b) Thermal instability
c) Thermal runaway
d) Thermal dissipation
e) Thermal coefficient
f) Thermal stability

Ans: (c)

247. The amplifiers invariably described based on the

a) Frequency range
b) Method of operation
c) Ultimate use
d) Type of load
e) All the above points

Ans: (e)

248. In which of the following amplifier the output signal is zero for less than half a cycle if input signal voltage is sinusoidal?

a) Class A
b) Class B
c) Class AB
d) Class C

Ans: (c)

249. The application of a sinusoidal signal to the input of an ideal Class A amplifier will result in a sinusoidal output wave.

a) True
b) False

Ans: (a)

250. In the high frequency region i.e., above midband, an amplifier state may behave like

a) Low-pass filter
b) High-pass filter
c) Current amplifier
d) Power amplifier

Ans: (a)

251. If a 50 Hz square wave is applied to amplifier circuit and output is desired with less than 10% tilt, than lower 3 dB frequency must not exceed

a) 2 Hz
b) 1.6 Hz
c) 1.6 kHz
d) 1 Hz

Ans: (b)

252. If the amplitude response is plotted on log-log paper for five stage amplifier, with will be the slop of plotted straight line?

a) 30 dB per octave
b) 6 dB per octave
c) 100 dB per decade
d) (a) or (c)
e) 10 dB per decade

Ans: (d)

253. The Johnson noise in amplifiers is

a) Electrical noise
b) Thermal noise
c) Vibrational noise
d) Frequency noise

Ans: (b)

254. The noise for which the frequency spectrum is flat i.e., such a distribution which gives the same noise per unit bandwidth of the amplifier anywhere in frequency spectrum is called

a) Blue noise
b) White noise
c) Red noise
d) Black noise

Ans: (b)

255. The noise in the amplifier which varies approximately as reciprocal to frequency at low frequencies is called

a) Shot noise
b) White noise
c) Flicker noise
d) Excess noise

Ans: (c)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...